dette er en blogg som er opprettet for faget medie og informasjonskunnskap

onsdag 19. oktober 2011

Analyse av 3 bilder

vi fikk i oppgave å velge tre interessante bilder som skulle være litt forskjellig, som vi skulle beskrive. disse bildene valgte jeg:


Denotativt nivå: det er et nøytralt bilde som vil beskrive havet. 
Konnotativt nivå: de fleste vil oppfatte dette bilde som sommer, varmt og vakkert. bildet tolkes på denne måten fordi fargene er så klare og pga vannet og sanden. 
Assosiativt nivå: min tolkning av bilde er at det ser utrolig fint ut, minner meg om sommertider og det sprer varme.


Denotativt nivå: dette bilde beskriver hvem jeg er. 
Konnotativt nivå: de fleste vil oppfatte dette bilde som et mer portrettbilde. det vil tolkes sånn fordi det er et konkret bilde av kun meg. 
Assosiativt nivå: min mening er at bilde gjør at folk smiler, så det sender ut glede.


Denotativt nivå: det beskriver masse glede på et og samme sted
Konnotativt nivå: de fleste vil nok tolke dette som et folksomt sted med masse fyll og glede. de vil nok tolke det sånn fordi det er fra hovefestivalen. 
Assosiativt nivå: etter min mening så er dette bilde en beskrivelse av masse mennesker som synger, danser og koser seg sammen. 


skrevet av: caroline olavsrud


onsdag 28. september 2011

Hvorfor har mediebruk så stor makt på samfunnet?

Jeg har i denne oppgaven valgt å skrive om medie sin påvirkning på samfunnet.  Vi fikk noen uker på denne oppgaven, i tillegg har vi fått mulighet til å jobbe noe på skolen. På starten før jeg kom sikkerlig godt i gang, så brukte jeg meste parten av tiden på å søke meg til fakta via bøker, internett og lignende. Når jeg var ferdig med dette, plukket jeg ut det jeg syntes var viktigst i min oppgave og satt det sammen.

I hverdagen til absolutt alle så søter vi på ord og uttrykk som “medier” og “massemedier” dette er noe som påvirker oss alle, men det er ikke alle som vet hva dette betyr. Alt fra radio, aviser, tv, reklame, bøker, ukeblader, internett og film kaller vi for massemedier. Med andre ord så står massemedier for å spre informasjon videre til menneskene på en gang innenfor et veldig stort område. “Så hvorfor har mediebruk så stor makt på samfunnet?”

For ungdommer er det viktigst at nettsamfunnet er sosialt og underholdene.  Hvis vi skal klare å skille mellom det seriøse og det useriøse blant ungdom kan man bare logge inn på facebook profilen deres og ser at det både er nyttige og unyttige temaer de snakker om.  Forskjellige nettsider er det nye møte stedet for ungdom hvor de snakker om alt som skjer i hverdagen.  Nå til dags multitasker ungdommer, det vil si at de gjør flere ting på engang. Det er alt fra å gjøre lekser, spise, kommunisere via facebook og surfe på nettsider samtidig. Dette er noe de eldre ikke skjønner seg på og jeg er ikke sikker på om de noen gang kommer til å skjønne dette.

Men befolkningen bruker medier på forskjellige måter. Disse forskjellene skiller alt fra alder, utdanning, livssituasjon, kjønn, yrke og for å ikke glemme arbeidssituasjonen. Disse forskjellene virker inn på hvordan man bruker internett. De eldre bruker gjerne fjernsyn, bøker og aviser som mediebruk da de fleste er pensjonister og holder seg for det meste inne. De som jobber med kontor arbeid mer på pc og surfer derfor mer på internett. Mens de som har barn og samboer bruker litt av hvert av medier. Den sosiale situasjonen er også viktig når det gjelder bruk av medier, når det gjelder ungdommen så bruker de mobiltelefon og internett på en helt annen måte enn de i den eldregenerasjonen. De som har et parforhold vil kanskje bruke tv som et medie fordi det er sosialt for dem begge, men utenom når det gjelder skole og jobb vil de bruke andre medier.

Her er en statistikk over de ulike massemediene som blir brukt på en gjennomsnittsdag, i aldersgruppen 9-79 år.

Som en konklusjon vil jeg si at det er vel en selvfølge at medie har en hvis makt over samfunnet, og det er svært lite vi kan gjøre med dette. Medie vil alltid finne nye måter å friste de forskjellige aldersgruppene på og utnytte dette.  Det er midlertidig et verktøy som kan brukes og misbrukes. 

skrevet av: Caroline Olavsrud

onsdag 31. august 2011

Intervju av Egzona Xhylani

Vi fikk i oppgave i mediefaget og intervjuet en medelev,
og derfor har jeg intervjuet Egzona Xhylani. 
Egzona er 17 år og går studiespesialisering på Frogn videregående skole.
På fritiden bruker hun mye av tiden sin på venner, trening, men også skole og familie.

Jeg har tenkt til å starte intervjuet med å spørre henne om hvorfor hun valgte faget medie & informasjonskunnskap. På dette spørsmålet svarer Egzona at hun valgte faget fordi hun syntes det virker interessant og lære om dette og fordi det er en stor del av hennes hverdag.

Hva Egzona vil drive med senere i livet er hun ikke helt sikker på enda, men hun syntes militæret høres interessant ut. Dette er helt sikkert noe hun finner mer ut av i løpet av året.

Hun har hatt blogg før, men det har vært mer for hennes egen del og litt mer om personlige og private ting i hennes hverdag. Men hun sier nå at hun gleder seg til å blogge om mediefaget.

Egzona liker å blogge om hverdagene sine og generelt om livet sitt, så om hun kommer til å blogge videre etter medie faget tror sterkt på.

Ja, Egzona bruker medie i hverdagen sin og på fritiden sin. Det er alt fra tv, facebook til å lese aviser og blader. Medie er en stor del av hverdagen til alle, sier Egzona med et smil om munnen.


Noe som spesielt Egzona interesserer seg for innen media er at hun skal lære mer om hvordan media jobber. Hun interesserer seg også for forskjellige ting innen media som gjøre at hun tror dette vil bli et spennende år.

Egzona tror helt klart at hun kommer til å bruke det hun lærer innenfor mediefaget senere i livet og gleder seg til å lære mer om dette. Det kommer til å bli et spennende fag i andre året på Frogn vgs.


skrevet av Caroline Olavsrud

torsdag 25. august 2011

første skoledag med medie og informasjonkunnskap

Vi har fått beskjed om at første blogginnlegg skal handle om en medieopplevelse jeg har hatt den siste uka og det kan være alt fra film, album eller en artikkel.
Derfor har jeg valgt om å fortell om en film jeg så for noen dager siden, den heter Sara's nøkkel som også finnes i bok . Det er en film som handler om Sara sitt liv etter at familien hennes ble tatt av franskmenn fordi de var jøder. Når disse franskmennene stormer inn i huset til Sara så gjemmer hun lillebroren sin i skapet og forteller at hun kommer for å hente han om noen timer, dette skjer jo ikke når hun blir dratt med til en av disse leierne. Etter noen dager klarer hun å rømme, og da fortsetter filmen med hva som skjer når hun prøver å komme tilbake til broren sin og hva som skjer. 

Dette er en sterk film/bok som handler om hvordan jødene ble behandla før i tiden.

skrevet av Caroline Olavsrud